Γεωργία που βασίζεται στη Γνώση και την Αειφορία

Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, ιδίως σε σύγκριση με την πλειονότητα των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ. Επιπλέον, παρουσιάζει δυνατότητες σημαντικής περαιτέρω ανάπτυξης, οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν, με θετικές επενέργειες και σε συσχετιζόμενους με αυτόν κλάδους, όπως η Βιομηχανία Τροφίμων.

Oι ερευνητικές δράσεις της Agrifarm, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, έρχονται σε μια εποχή που σηματοδοτείται από σημαντικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα, με έμφαση στην εκπαίδευση, την αειφορία και την καινοτομία:

1) Σύστημα βέλτιστης διαχείρισης αρδευτικού νερού.  Η νέα αυτή πρακτική, εξασφαλίζει μείωση απωλειών και ορθολογικότερη χρήση αρδευτικού νερού και συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και προστασία της υγείας του καταναλωτή.

2) Έλεγχος αυθεντικότητας και πιστοποίηση της γεωγραφικής προέλευσης αγροτικών προϊόντων. Αποτελεί χρήσιμο εργαλείο προστασίας τοπικών ποιοτικών προϊόντων τα οποία λόγω των ιδιαίτερων χαρακτήρων τους έχουν αποκτήσει αναγνωρισιμότητα και συνεπώς υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

Το Μυστικό του Μικροκλίματος

ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΑ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ – ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ – ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τα μικροκλίματα είναι τοπικές ατμοσφαιρικές ζώνες το κλίμα των οποίων διαφέρει από αυτό της ευρύτερης περιοχής. Οι κύριοι παράγοντες που συνθέτουν ένα ξεχωριστό μικροκλίμα είναι η θερμοκρασία, η υγρασία, το φως και η έκθεση στους ανέμους, ο τύπος του εδάφους και η μορφολογία του. Κάθε μικροκλίμα είναι διαφορετικό, και εάν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να προσφέρει ιδανικές ή βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας και ανάπτυξης των φυτών, καθώς και τη δυνατότητα μεγιστοποίησης τη απόδοσης της καλλιέργειας.

Μέσω της τροποποίησης ή/και της δημιουργίας μικροκλιμάτων για την επίτευξη των ιδανικών συνθηκών καλλιέργειας, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση των καλλιεργειών μας και να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και την αξία του τομέα της γεωργίας. Τα μικροκλίματα μπορούν να επιτρέψουν την καλλιέργεια σε τοποθεσίες όπου οι παραδοσιακές καλλιέργειες δεν απέδωσαν, καθιστώντας δυνατή τη χρήση μεγαλύτερου μέρους της γης που προορίζεται για γεωργική εκμετάλλευση και τον περιορισμό της διάβρωσης του εδάφους.

Η αξιολόγηση και η εκμετάλλευση του μικροκλίματος θα μπορούσαν να δώσουν νέα πνοή στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των τοπικών κοινωνιών. Στα πιθανά οφέλη που προκύπτουν από την τεχνολογία αυτή περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, τα εξής: αυξημένη απόδοση και ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, πρόβλεψη και τυχόν αποφυγή ακραίων καιρικών φαινομένων, βελτιστοποιημένη χρήση και αποφυγή σπατάλης των φυσικών πόρων όπως του νερού.

Μέσω της γνώσης των μεθόδων καλλιέργειας και της κατανόησης του τρόπου λειτουργίας των μικροκλιμάτων για την επιλογή του κατάλληλου τόπου για καλλιέργεια, προκύπτουν θετικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, το φυσικό οικοσύστημα και τους καταναλωτές.

Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή

Η ελληνική μεσογειακή διατροφή, ως τρόπος ζωής μια ισορροπημένης διατροφής που συμβάλλει στην ευζωία, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βασίζεται κυρίως στη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης με θετικά οφέλη για τον οργανισμό. Τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τα όσπρια και τα φρούτα είναι τα κύρια στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, ενώ τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε αφθονία στα συστατικά της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, όπως οι βιταμίνες Α, Ε και C, το β-καροτένιο, τα φλαβονοειδή (όπως οι φαινόλες του κρασιού) και τα φαινολικά οξέα (στα φρούτα, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο) δρουν ενάντια στην οξείδωση / γήρανση των κυττάρων. Αυτό είναι το βασικό μυστικό της μεσογειακής διατροφής που συμβάλλει στη μακροζωία.

Χάρη στην ποικιλία των τροφίμων της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, υπάρχουν απεριόριστες μαγειρικές επιλογές. Όσπρια, λαχανικά και δημητριακά σε συνδυασμό με ελαιόλαδο, ελιές και αρωματικά βότανα, όπως ρίγανη, θυμάρι κ.λπ., συνθέτουν μια υγιεινή διατροφή με μοναδικές γεύσεις.