Μεσογειακή Διατροφή

Η Μεσογειακή Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, βασίζεται στην κατανάλωση υγιεινών για τον οργανισμό, φυτικών τροφών.  Τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια και τα φρούτα είναι τα κύρια συστατικά της, ενώ οι τροφές ζωικής προέλευσης, καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Η Ελληνική Διατροφή, μια από τις πλέον διαδεδομένες δίαιτες σε όλο τον κόσμο, βασίζεται στην κατανάλωση ελαιολάδου ως κύρια πηγή λιπαρών. Έρευνες που έγιναν σε μέρη της Μεσογείου, απέδειξαν ότι το Μεσογειακό μοντέλο διατροφής είναι υπεύθυνο για την μακροβιότητα των κατοίκων και την απουσία νοσημάτων όπως οι παθήσεις του καρδιαγγειακού και του πεπτικού συστήματος.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε αφθονία στα συστατικά της ελληνικής μεσογειακής διατροφής (βιταμίνες Α, Ε, και C, το β-καροτένιο και τα φλαβονοειδή (όπως οι φαινόλες του κρασιού), τα φαινολικά οξέα (των φρούτων, των λαχανικών και του ελαιόλαδου) καταπολεμούν την οξείδωση / γήρανση των κυττάρων. Αυτό είναι και τα βασικό μυστικό της μεσογειακής διατροφής το οποίο επηρεάζει την μακροβιότητα.

Χάρη στην ποικιλία των τροφών της ελληνικής μεσογειακής διατροφής υπάρχουν ανεξάντλητες δυνατότητες μαγειρέματος. Τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο, τις ελιές και τα μυρωδικά όπως η ρίγανη, το θυμάρι κ.ά. μας προσφέρουν μια υγιεινή διατροφή με μοναδικά αρώματα και γεύση.